Korona-ajan kuulumiset

Nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Marika Rajala haastatteli muutamaa nuorta ja kyseli heidän kuulumisistaan näin korona-aikana.

Kysymykset:
1. Kuka olet, mitä teet ja mitä laitteita käytät?

  2. Kuinka COVID-19 on vaikuttanut opiskeluihisi/töissäkäymiseen?  

  3. Onko sinulla ollut etäluentoja ja/tai -kokouksia? Minkälaiset poikkeusjärjestelyt ovat olleet oppilaitoksessa/työpaikallasi?

  4. Ovatko etäluennot tai muut vastaavat olleet haastavia kuulosi vuoksi? Käytätkö apuvälineitä?

  5. Kun rajoituksia aletaan purkamaan, miten luulet sen vaikuttavan oppilaitoksen/työpaikan käytäntöihin? Miten jatkossa tullaan tekemään eri tavalla?



1. Olen Juho Jauhiainen, valmistun piakkoin lukiosta. Käytän implantteja.

2. COVID-19 aikaisti ylioppilastutkinnossani toista reaalikoetta viikolla yllättäen, joten lukea piti vähän nopeammalla aikataululla kuin olin suunnitellut. Muuten ei oikeastaan ole vaikuttanut, koska olen ollut lomalla kirjoituksista asti. Pääsykokeisiin lukeminen tuntuu kylläkin kotona hieman haastavammalta kuin kirjastossa.

3. Olen hakemassa nyt keväällä yliopistoon ja pääsykoe muuttui etänä tehtäväksi. Muuten ei oikestaan merkittävää tapahtunut hakemallani alalla.

4. Minulla ei ole ollut etäluentoja, kun olen ollut lukulomalla.

5. Tähän on vaikea sanoa kun en vielä tiedä tulevaisuuden opiskelupaikkaani varmasti. Toivottavasti koulupaikka kuitenkin tärppää ja pääsen opiskelemaan paikkaan jonne haluan!


1. Olen Leevi Rissanen. Opiskelen kauppatieteitä kolmatta vuotta ja valmistun tänä keväänä kauppatieteiden kandidaatiksi. Opintojen ohessa olen nyt viimeiset kolme vuotta työskennellyt pankissa. Minulla on lievä kuulonalenema, käytän kuulokojeita.

2. (& 3.) Yhdistin tässä vastauksessa kysymykset kaksi ja kolme. Koulun osalta COVID-19 on näkyvimmin vaikuttanut luentojen, sekä tenttien täyteen siirtymiseen etänä järjestettäviksi. Tämän lisäksi kandidaatin tutkielman defence, eli ns. väitös- tai puolustustilaisuus (puolustetaan tutkielmaa lautakunnalle ja vastataan kritiikkiin) on poikkeuksellisesti täysin etänä. Lisäksi myöskään nidottua versiota tutkielmasta ei tarvitse poikkeuksellisesti toimittaa.Töiden osalta kaikki kokoukset ovat siirtyneet täysin etäyhteyksien päähän, ja keskusteluja etätyöskentelystä on käyty, mutta vielä toistaiseksi työt ovat lähes normaalisti toimistolla.

4. Etenkin bachelor’s defence -tilaisuutta olen pelännyt sen osalta, etten saisi lautakunnan jäsenten kysymyksistä selvää, mutta pelot siitä hälvensi se, kun ns. valmentava tilaisuus, “pre-defence” järjestettiin täysin vastaavasti. Käytin kuulokkeita ja mikrofonia, eli ns. headsettiä, sillä se vähentää myös mahdollista taustamelua. Mielestäni itseasiassa etäluennot ja -kokoukset ovat paljon parempia kuulemisen osalta, sillä äänenvoimakkuutta pystyy säätämään. Eroa puheen selkeyteen en ole nähnyt.

5. Näkisin, että yliopistomaailma on suhteellisen vanhoillinen opetuskäytäntöjen suhteen etenkin kaupallisella alalla, joten ainakaan oman koulun suhteen en odota suuria etäluentojen jatkuvuuden osalta. Moni yliopisto nauhoittaa luennot ja mahdollistaa täten helpomman etäopiskelun, tähän voisin nähdä myös kouluni liittyvän. 

Töiden osalta on täysin mahdollista ja jopa odotettavaakin että yhä isompi osa kokouksista järjestetään etänä, niin meillä kuin muissakin yrityksissä. Etäkokoukset mahdollistavat mielestäni paljon luontevamman ja helpomman tavan kokoontua ja käydä asioita läpi – etenkin kansainvälisissä yrityksissä.



1. Olen Johannes Heinävaara, työskentelen suunnittelijana insinööritoimistossa. Käytän kuulokojeita.


2. Käyn edelleen fyysisesti töissä, koska tämän hetkinen etätyöyhteys (VPN) ei kestä raskaiden suunnitteluohjelmien ja tiedostoservereiden käyttöä kuin muutaman työntekijän kuormituksessa. Nämä paikat pidetään varalla jos joku joutuu karanteeniin tai muuten kokee etätyön välttämättömäksi.
Hygieniatasoa on parannettu antamalla henkilöstölle ohjeistus poikkeustilanteesta ja henkilökohtaiset käsidesipullot.


3. Kaikki kokoukset järjestetään etänä. Toimistoomme on myös perustettu erillinen siipi, jonne on siirtynyt tietty viiden hengen projektiryhmä. Kuulun itse tähän ryhmään ja saamme olla toiselle puolelle yhteydessä vain etänä.
Tällä halutaan minimoida riskit siihen, että koko yhtiön henkilöstö joutuisi karanteeniin mahdollisen koronatartunnan myötä.

4. Tähän mennessä eivät ole olleet haastavia, koska kuulokojeeni ovat yhdistetty suoraan puhelimeen ja kojeissa on myös mikrofonit.
Puhelimella on helppo vastata Teams-puheluihin ja liittyä kokouksiin. Käyttäisin mielelläni tietokonetta tähän, mutta toistaiseksi kuulokojeiden yhdistäminen
tietokoneisiin on tehty turhan hankalaksi. Tällä hetkellä minulla on käytössä FM-laite jonka voi kiinnittää koneeseen fyysisesti mutta se siirtää ääntä vain toiseen suuntaan, joten joudun käyttämään sen kanssa erillistä mikrofonia. 

5. Ihmisillä on tunnetusti lyhyt muisti mutta uskon, että kaikki ovat myös jatkossa tarkempia yleisen hygienian suhteen. Toivon myös, että ihmisten kynnys jäädä kotiin jo esimerkiksi flunssan alkuvaiheessa pienenisi. Varsinkin silloin, jos on etätyömahdollisuus. Etätyöyhteydet tullaan varmasti laittamaan kuntoon niin että tulevaisuudessa ne mahdollistavat useamman ihmisen etätyön.   

Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.